Zo dat was een gezellig feestje in Den Haag: zo'n 15000 mensen die ongenuanceerde dingen roepen over het kabinetsbeleid, zoals dat hoort in een fatsoenlijke demonstratie. ;-) Des te opvallender dus dat de kamerleden van VVD en CDA op het podium schijnbaar geen beter argument wisten te verzinnen dan "economie gaat vóór onderwijs". Echter als de geschiedenis ons íets heeft geleerd dan is het wel dat korte-termijnbeleid op het gebied van onderwijs vrijwel altijd rampzalig uitpakt... Rare jongens, die politici.
Natuurlijk kwam het grootste deel van de studenten gewoon om te demonstreren tegen het feit dat ze meer moeten gaan betalen, dat is simpelweg eigenbelang (en terecht - daar moet je voor kunnen opkomen). Maar een flink deel van de aanwezigen leek toch ook voorstander van hervormingen in het hoger onderwijs. Veel meeste studenten en docenten zijn van mening dat de kwaliteit over het algemeen omhoog moet. Dat vindt ook het kabinet, en uiteraard kost dat geld, en dat moet ergens vandaan komen. En dáár komen uiteraard die nuances in het spel waar geen plaats voor is tijdens zo'n demonstratie.
Beknibbelen op de basisbeurs is waarschijnlijk onvermijdelijk, en wat mij betreft prima zo lang daar wel een fatsoenlijk kredietstelsel tegenover staat (en dat lijkt nu niet echt het geval). Bezuinigingen die betrekking hebben op "langstudeerders" klinken wellicht ook aantrekkelijk. Langstudeerders worden gedefinieerd als "studenten die langer over hun studie doen dan strikt noodzakelijk". Maar wie bepaalt wat "strikt noodzakelijk" is? Aangezien zowel student als universiteit zullen worden beboet voor dit nieuwe delict "langstuderen" kan het haast niet anders dan dat deze maatregel nóg meer middelmatigheid in de hand gaat werken. Alsof de zesjescultuur nog niet erg genoeg was, wordt nu ook iedere mogelijkheid tot verbreding en verdieping tijdens de studie op professionele wijze de kop in gedrukt. Kortom het aloude Nederlandse devies "doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg." En dan maar roepen dat we tot de wereldtop moeten gaan behoren op het gebied van kennis en innovatie. Hoe had u dat precies in gedachten meneer Rutte?
Overigens had onze Mark best een mooi verhaal in 1 Vandaag vanavond. Hij stelt dat het probleem zit bij de colleges van bestuur, die teveel geld besteden aan management en te weinig aan onderwijs en onderzoek. Natuurlijk heeft hij gelijk, maar ik zie niet hoe de maatregelen die het kabinet nu voorstelt dát probleem op gaan lossen. Aangezien het de colleges van bestuur en de managers zijn die het tegenwoordig voor het zeggen hebben op de universiteit, halen die het geld nu simpelweg weg bij onderwijs en onderzoek. En zo overwint naast de middelmaat ook nog eens het middenmanagement...
Iedereen met enig verstand van zaken weet dat het opbouwen van hoogwaardig onderwijs en onderzoek tijd kost. Veel tijd. Als je decennia ervaring wegbezuinigt dan krijg je dat immers niet zomaar meer terug. Dat hebben we ook al gezien aan het eind van de jaren '80, toen grootschalig bezuinigd werd op het middelbaar onderwijs. Het middelbaar onderwijs is daar nog steeds niet echt van hersteld. En ook daar tiert het management weelderiger dan ooit tevoren, meestal ten koste van het onderwijs.
Echter, blijkbaar wordt er van de geschiedenis zelden wat geleerd. Want aldus Mark, hoewel er nú flink bezuinigd gaat worden op het hoger onderwijs, gaan we er stráks extra in investeren. Dat we ondertussen al onze ervaren onderwijskrachten wegjagen en een generatie middle-of-the-road studenten opleiden dat doet er blijkbaar niet toe. Die kunnen straks mooi allemaal het middenmanagement in. En ook al zal deze generatie z'n middelmatige studietijd mogelijk nooit meer helemaal kunnen inhalen, ze zitten tenminste niet met een staatsschuld. En daar gaat het om. Toch?
Enkele aardige artikelen gerelateerd aan dit onderwerp:
- Frank Miedema: Voetballers lezen meer over voetbal dan onderzoekers over wetenschap
- Herkenbare universiteit
- Hoger onderwijs is geen luxe en mag best kwieker
- Zinloze twitterprotesten tegen boetes trage studenten
- Wat kost de langstudeerder de maatschappij?
- GroenLinks wil de studie aan de student teruggeven